Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Privacy & Security Policy

CMSB Personal Data Protection Notice


Custommedia Sdn Bhd ("CMSB") respects and is committed to the protection of your Personal Data and your privacy. This Personal Data Protection Notice explains how we collect and handle your Personal Data in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 ("Act").

Please note that CMSB may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will notify you of any such amendment via our website or by email.

For the purpose of this Notice, the terms "Personal Data", "Sensitive Personal Data" and "Processing" shall have the same meaning as assigned to it by the Act. The term "Personal Data" and "Sensitive Personal Data" will include Personal Data that relates directly or indirectly to you to the extent that you are identified or identifiable from that information which is given by you, or in possession or control of CMSB.

1.      Collection and processing of Personal Data

CMSB collects your Personal Data directly from you or indirectly from your legal representatives, appointed agents and/or employer when you, your legal representatives, appointed agents and/or employers send us enquiry(ies), completed application and/or registration forms for our products, services and/or events (including events organised by a third parties), via various means, including online and physical mediums at public venues (such as conferences and/or events) or in any of our premises.

Collection of data may also be affected through your business card provided to CMSB's employee(s) and/or official representatives and/or agents at any point of time.

2.      Description of Personal Data

Personal Data means any information (in any format, softcopy or hardcopy) that relates directly or indirectly to you to the extent that you are identified or identifiable from that information and which was collected or provided to CMSB in the manners described in Paragraph 1 above, for the purposes stated in Paragraph3 below. Your Personal Data may include your name, NRIC and/or passport numbers, contact details, residential and business address, your occupation and designation in your company, CCTV images, security recordings or thumbprints, employment details as well as financial details such as credit card and/or banking account details and medical background.

3.      Purposes of collecting and further processing (including disclosing) your Personal Data

(a) Customer or potential customer:
Your Personal Data is collected and further processed by CMSB and/or its appointed agent(s) as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial and/or non-commercial transaction(s), including the following:
  1. to process your requested services and/or information
  2. to process and address your complaints
  3. to facilitate your participation in any of our programmes, activities and/or events
  4. to administer and communicate with you in relation to our products, services, programmes, activities and/or events
  5. to process any payments related to your purchase of our products services and/or your participation in our programmes and/or activities
  6. to conduct internal marketing analysis and analysis of customer patterns and preferences
  7. to comply with CMSB's legal and regulatory obligations in the conduct of its business
  8. to contact you regarding products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which we may feel interest you
  9. to fulfil CMSB's requirements for internal records management, customer relations, events and activities

(hereinafter referred to as "Purposes")

(b)   Vendor, supplier or service provider:

CMSB collects your Personal Data directly from you or indirectly from your employer such as in the instance the official contact person for suppliers of goods and services listed in CMSB's suppliers.

(c)   Accessibility of Personal Data

All Personal Data are used purely for the Purposes stated in this Paragraph 3 and are only accessible to our authorized personnel.

(d)   Security Measures of Personal Data

CMSB shall ensure that any Personal Data provided to us are securely and safely kept and shall take the appropriate technical, physical and organization security measures to protect such Personal Data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

(e)   Retention of Personal Data

CMSB shall not keep the Personal Data longer than is necessary for the fulfillment of the Purposes for which it was to be processed unless such retention is necessary for us to discharge any regulatory function, under any law or in relation to any order or judgment of a court.

    1. Deletion of Personal Data

 

​CMSB shall take all reasonable steps to ensure that the Personal Data is destroyed or permanently deleted if it is no longer required for the Purposes for which it was to be processed.

4.      Consent

Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from CMSB, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time

You may select the "unsubscribe" option provided in CMSB's communications, either through physical and\or electronic means. Alternatively, you may contact CMSB as provided in Paragraph 10 below.

5.      Disclosure of Personal Data

For the Purposes stated in Paragraph 3 above, we may disclose your Personal Data to the following parties (whether located within or outside Malaysia):

  1. entities within CMSB (including its related companies, subsidiaries, holding companies and associated companies);
  2. Malaysian Software Testing Board;

    (c)        business partners or affiliates;

    (d)        relevant governmental and statutory authorities, local council, industry regulators and law enforcement agencies such as the local police; or

    (e)        our auditors, accountants, consultants and lawyers; or

    (f)         any other third party that you have requested or authorized us to disclose your Personal Data for the above Purposes or for any other purposes for which your Personal Data would be disclosed at the time of its collection or any other purposes directly related to any of the above Purposes.

    We may transfer your Personal Data outside of Malaysia and in such event, the transfer of data does not change our commitments to safeguard your Personnel's privacy and the information remains subject to existing confidentiality obligations.

    We may disclose your Personnel's Personal Data if required to do so by law or in good faith, if such action is necessary to (a) comply with the requirements of any law enforcement agency, court order or legal process; and (b) protect and defend rights or property of CMSB, its personnel and its related and/or group of companies.

6.      Right to access and correct Personal Data

You have the right to access and correct your Personal Data held by us, and CMSB shall make every endeavour to ensure your Personal Data is accurate and up to date. Please inform us directly if there are changes to your information you should notify us directly.
 

You may view and/or update or request for the correction of any Personal Data that CMSB keeps about you by sending your request to email: PDPA@custommedia.my​

7.      Storage and maintenance location

We will keep and maintain your Personnel's Personal Data in databases located in Malaysia or with third party service providers. CMSB will ensure such third party to undertake to store and process your Personnel's Personal Data securely.

8.      Failure to provide Personal Data

You are neither bound nor obligated to provide us your Personnel's Personal Data. However, if you fail to supply to us such Personal Data, we may not be able to process your Personnel's Personal Data to meet fulfil any of the above Purposes.

9.      Conflict

In the event of any conflict between this English version of our Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia version, the terms in this English language Notice shall prevail

10.   CMSB Contacts details

If you would like to obtain further information on how to limit the processing of your Personal Data, you have any further query or you would like to make a complaint in respect of your Personal Data, you may contact us through:

  (a)   Physical mail to address:

         Custommedia Sdn Bhd

         Unit G-1B, Incubator Centre 3

        Technology Park Malaysia, Bukit Jalil,

         57000 Kuala Lumpur, MALAYSIA

(b)   E-mail: PDPA@custommedia.my

CMSB Data Protection Officer: Chief Operating Officer

 


Notis Perlindungan Data Peribadi CMSB


Custommedia Sdn Bhd ("CMSB") menghormati dan bertanggungjawab melindungi Data Peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menjelaskan bagaimana CMSB mengumpul dan mengendalikan Data Peribadi anda, selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 ("Akta").

Adalah dimaklumkan bahawa CMSB berhak untuk meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini tanpa memberi notis terlebih dahulu. Sebarang pindaan yang dibuat akan diberitahu samada melalui laman web kami ataupun melalui e-mel.

Untuk tujuan Notis ini, istilah-istilah "Data Peribadi", "Data Peribadi Sensitif" dan "Pemprosesan" mempunyai maksud yang sama seperti yang ditakrif dalam Akta tersebut. Istilah "Data Peribadi" dan "Data Peribadi Sensitif" ini merangkumi Data Peribadi berkaitan anda secara langsung atau tidak langsung dimana anda dikenalpasti atau boleh dikenalpasti melalui Data Peribadi tersebut, diberi oleh anda, atau berada dalam milikan atau kawalan CMSB.

1.      Mengumpul dan Memproses Data Peribadi

CMSB mengumpul dan memproses Data Peribadi melalu kaedah secara langsung atau tidak langsung melalui wakil undang-undang anda, agen yang dilantik atau dari majikan anda, atau maklumat dari borang pendaftaran dari mana-mana produk kami, atau dari sebarang acara (termasuk acara yang dianjurkan oleh pihak ketiga) melalui pelbagai kaedah termasuk dalam talian dan secara fizikal ditempat awam dan dimana-mana premis kami.

Pengumpulan data boleh juga diperolehi melalui kad perniagaan anda yang telah anda serahkan kepada petugas CMSB atau wakil rasmi, atau mana-mana ejen pada bila-bila masa.

2.      Penerangan Data Peribadi

Data Peribadi merujuk kepada apa-apa maklumat (dalam apa jua format, elektronik atau kertas) yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung dengan anda dimana anda dikenalpasti atau boleh dikenalpasti melalui Data Peribadi tersebut yang dikumpulkan atau diberikan kepada CMSB sebagaimana yang dinyatakan dalam Perenggan 1 di atas, bagi maksud yang dinyatakan dalam Perenggan 3 di bawah. Data Peribadi anda terdiri daripada nama anda, nombot Kad Pengenalan dan nombor pasport, maklumat perhubungan seperti alamat rumah, pekerjaan dan jawatan, rakaman CCTV, rekod keselamatan and atau cap jari, maklumat pekerjaan dan juga maklumat kewangan seperti kad kredit atau maklumat akaun bank serta maklumat perubatan.

3.    Tujuan mengumpul dan memproses (termasuk pendedahan) Data Peribadi anda

(a) Pelanggan dan calon pelanggan

Maklumat peribadi anda dikumpul dan selanjutnya diproses oleh CMSB atau ejen yang dilantik sebagaimana yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang untuk memberi memenuhi permintaan transaksi samada berunsur komersial atau bukan komersial, termasuk perkara-perkara berikut:

  1. untuk memproses dan menangani aduan
  2. untuk membolehkan penyertaan anda dalam mana-mana program, aktiviti atau acara kami
  3. untuk tujuan pengurusan dan perhubungan dengan anda mengenai sebarang produk, perkhidmatan, program, acara dan pelbagai aktiviti kami
  4. untuk memproses pembayaran yang berkaitan dengan pembelian produk atau perkhidmatan kami atau penyertaan anda dalam mana-mana program dan aktiviti yang kami anjurkan
  5. untuk tujuan analisis dalaman pemasaran dan analisis berkaitan corak pilihan dan keutamaan pelanggan
  6. Untuk membolehkan CMSB memenuhi tanggungjawab perundangan dan peraturan dalam menjalankan perniagaannya
  7. untuk memproses perkhidmatan atau maklumat yang diperlukan
  8. untuk menghubungi anda berkaitan produk, perkhidmatan, acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan barangan komersil yang berkemungkinan menarik minat anda
  9. untuk memenuhi keperluan CMSB dalam pengurusan rekod dalaman, perhubungan pelanggan, acara dan aktiviti 

(selepas ini dirujuk sebagai "Tujuan-tujuan")

(b)    Vendor, pembekal atau pembekal perkhidmatan

CMSB mengumpul Data Peribadi secara langsung dari anda atau tidak langsung daripada majikan anda sebagai wakil rasmi bagi pembekal barangan dan perkhidmatan yang termasuk didalam senarai pembekal CMSB.

(c)   Akses kepada Data Peribadi     

Kesemua Data Peribadi yang digunakan semata-mata untuk Tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Perenggan 3 dan hanya boleh diakses oleh kakitangan CMSB yang dibenarkan.

(d)   Langkah-langkah Keselamatan Data Peribadi

CMSB akan memastikan apa-apa Data Peribadi yang diberikan kepada kami disimpan dengan baik dan terjamin dan akan mengambil langkah-langkah keselamatan teknikal, fizikal dan organisasi yang sesuai untuk melindungi Data Peribadi dari sebarang kehilangan, salah guna, ubahsuaian, akses tanpa kebenaran atau pendedahan secara tidak sengaja atau pengubahan atau pemusnahan .

(e)   Penyimpanan Data Peribadi

CMSB tidak akan menyimpan Data Peribadi lebih lama daripada yang diperlu bagi memenuhi Tujuan-tujuan dimana ia adalah untuk diproses kecuali penyimpanan itu perlu bagi kita untuk melaksanakan apa-apa fungsi kawal selia, di bawah mana-mana undang-undang atau yang berhubung-kait dengan sebarang perintah atau penghakiman mahkamah.

    1. Pemadaman Data Peribadi

      CMSB bertanggungjawab mengambil segala langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa Data Peribadi dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal jika ia tidak lagi diperlukan bagi Tujuan-tujuan asal data tersebut diproses.

4.      Persetujuan

Di mana anda telah bersetuju untuk menerima sebarang maklumat pemasaran atau promosi terkini dari CMSB, anda boleh memilih untuk menarik diri dari menerima sebarang maklumat sempamanya pada bila-bila masa

Anda juga boleh membuat pilihan untuk menamatkan khidmat ini secara eletronik dengan menekan pautan hyper "unsubscribe" atau berhubung terus dengan CMSB seperti yang dinyatakan dalam Perenggan 10 di bawah.

5.      Penyebaran Maklumat Peribadi

Untuk Tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan dalam Perenggan 3 di atas, kami mungkin akan menyebarkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak tersebut (sama ada terletak dalam atau luar Malaysia):

  1. entiti-entiti di dalam CMSB (termasuklah syarikat-syarikat berkaitan, syarikat induk dan  anak syarikat);
  2. Malaysian Software Testing Board;

    (c) rakan kongsi perniagaan, syarikat bersekutu atau gabungan kami;

    (d) pihak berkuasa kerajaan dan berkanun yang berkaitan, majlis berkuasa tempatan, pengawal atur industri dan agensi-agensi penguatkuasa undang-undang seperti pihak polis tempatan; atau

    (e) juruaudit,akauntan,perunding dan peguam; atau

    (d) pihak ketiga yang lain menurut kemahuan atau kebenaran untuk tujuan-tujuan di atas atau sebarang tujuan seperti diatas mana-mana tujuan lain yang berkaitan secara langsung dengannya atau untuk tujuan-tujuan selain dari tujuan-tujuan asal ketika pengumpulan Data Peribadi anda dibuat.

     
    Kami mungkin akan menyalurkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia, dan dalam hal sedemikian aktiviti tersebut tidak akan mengubah komitmen kami untuk menjaga privasi anda dan maklumat tersebut kekal di bawah obligasi kerahsiaan sedia ada.

Kami juga mungkin akan mendedahkan Data Peribadi anda jika dikehendaki berbuat demikian oleh undang-undang atau dengan niat baik, jika tindakan tersebut diperlukan untuk:

    1. mematuhi kehendak      mana-mana agensi penguatkuasaan undang-undang, perintah mahkamah atau proses undang-undang;             atau
    2. melindungi dan mempertahankan hak atau harta CMSB, kakitangannya dan syarikat-syarikat yang berkaitan atau kumpulan syarikatnya.

6.      Hak mengakses dan mengemaskini Data Peribadi

Anda berhak untuk mengakses dan mengemaskini Data Peribadi anda yang berada dalam simpanan CMSB. Kami akan berusaha bagi memastikan Data Peribadi anda sentiasa tepat dan terkini. Oleh itu jika terdapat sebarang perubahan kepada maklumat anda, sila maklumkan secara terus kepada CMSB.

Anda boleh menyemak  atau mengemaskini apa-apa Data Peribadi didalam direkodkan oleh CMSB dengan menghantar permintaan anda nelalau emel   PDPA@custommedia.my

7.   Lokasi Penyimpanan dan Penyenggelaraan Data

Kami menyimpan dan menyenggara Data Peribadi anda dalam pengkalan-pengkalan data yang terletak di             Malaysia atau dengan pihak ketiga selaku pembekal perkhidmatan. CMSB juga akan memastikan pihak ketiga yang terlibat turut menyimpan dan memproses Data Peribadi anda dengan selamat. 

8.   Kegagalan Pemberian Data Peribadi

Anda tidak terikat mahupun diwajibkan untuk memberikan mana-mana Data Peribadi anda kepada kami.           Walaubagaimanapun, kami ingin memaklumkan bahawa  sekiranya anda tidak membekalkan Data Peribadi anda kepada kami seperti yang diminta, kami mungkin tidak dapat memproses Data Peribadi anda bagi mencapai Tujuan-tujuan di atas.

9.   Percanggahan


Sekiranya berlaku sebarang percanggahan antara Notis Perlindungan Data Peribadi versi Bahasa Melayu dengan dengan versi Bahasa Inggerisnya, terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.


10.  Maklumat lanjut

 

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut berkaitan cara untuk menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda atau untuk lain-lain pertanyaan atau mengajukan sebarang aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda, sila hubungi kami melalui:

(c)   Alamat surat menyurat

        Custommedia Sdn Bhd

        Unit G-1B, Incubator Centre 3,

         Technology Park Malaysia, Bukit Jalil,

          57000 Kuala Lumpur, MALAYSIA

(d)   E-mail: PDPA@custommedia.my

Pegawai Perlindungan Data Peribadi CMSB: Ketua Pegawai Operasi